Als Fadi zijn verhaal heeft verteld, zijn de leerlingen uit havo uit havo 4 en vwo 5 er stil van. In het kader van het vak maatschappijleer heeft deze Syrische gastspreker de leerlingen verteld over zijn leven in Syrië ten tijde van de oorlog en over zijn vlucht naar Europa.

 

Wat zou jij doen?

Ter voorbereiding op het bezoek van Fadi hebben leerlingen via de computer de Serious Game gespeeld. In dit spel worden leerlingen gekoppeld aan een levensecht personage die vertelt wat hem of haar tijdens de oorlog is overkomen. Telkens als het personage voor een dilemma komt te staan, wordt de speler gevraagd: wat zou jij doen?

Het verhaal van Fadi

Fadi is een 33-jarige ICT deskundige die filmpjes maakte van de wantoestanden in Syrië onder Assad. Hij is hiervoor drie keer in de gevangenis terecht gekomen. Zijn huis in Syrië is bij een bombardement vernietigd. In 2015 is Fadi via een mensensmokkelaar Syrië ontvlucht met zijn jongere zusje. Lopend, per boot en met bussen is hij uiteindelijk in Nederland terecht gekomen waar hij nu vluchtelingen helpt met hun inburgering en zijn verhaal vertelt. Hij hoopt met zijn ICT-kennis snel ook ander werk te krijgen. Fadi heeft een verblijfsvergunning voor vijf jaar en hoopt snel weer terug te kunnen naar een veilig Syrië.  

 

Inzicht

Geen van de leerlingen uit havo 4 en vwo 5 kende een vluchteling voordat Fadi in de klas kwam. Door het spelen van de Serious Game en het verhaal van Fadi heeft het nieuws over de oorlog in Syrië een gezicht gekregen en hebben leerlingen meer inzicht gekregen in de problemen waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd.