In de vierde Martinusweek gaan klassen uit leerjaar 2 vmbo naar Amsterdam om bijzondere oorlogsmonumenten te bezichtigen. Deze dag wordt op een ontspannen manier afgesloten met een bezoek aan Artis. 

 
Tijdens de Nationale Dodenherdenking worden alle burgers en militairen die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, herdacht. Het Martinuscollege vindt het belangrijk dat leerlingen zich bewust zijn van de betekenis van deze herdenking en van alles wat hieraan vooraf gegaan is en wat wij ervan kunnen leren voor het heden en de toekomst. 

 

In Amsterdam worden daarom diverse oorlogsmonumenten bezocht. Zo komen de leerlingen langs onder andere het Auschwitzmonument, De Hollandsche Schouwburg en De Dokwerker (zie afbeelding links). In de Martinusweek wordt deze excursie voorbereid door de leerlingen. Zij zoeken informatie op over de te bezoeken monumenten. In Amsterdam wordt bij elk monument even stilgestaan en geluisterd naar leerlingen die daar wat meer over kunnen vertellen.    

Donderdag 12 juli gaan de kader 2 klassen naar Amsterdam en vrijdag 13 juli de bkk 2 klassen.