De samenleving is internationaal is georiënteerd en ‘over de grens’  kijken vinden wij als school heel belangrijk. Het Martinuscollege is dan ook een Global Citizen School; een school waar internationalisering een vanzelfsprekend en vast onderdeel van het onderwijs is waar leerlingen worden opgeleid tot wereldburger. 

 

Internationalisering als onderdeel van het onderwijs

Het Martinuscollege doet mee aan internationale, vakoverstijgende projecten, organiseert uitwisselingen met andere Europese scholen voor voortgezet onderwijs. Leerlingen maken korte (steden)reizen naar het buitenland, we besteden veel aandacht aan ons talenonderwijs en leerlingen communiceren met leerlingen uit andere landen door middel van eTwinning- en e-mailprojecten.

Alle leerlingen van de school die in de boven- en onderbouw atheneum of gymnasium onderwijs volgen, moeten tenminste eens in hun schoolloopbaan in contact komen met leerlingen in een ander land: bij voorkeur direct in het buitenland, eventueel via een digitaal project.

 "Ik ben op werkweek naar Berlijn geweest en heb in een gastgezin in Spanje gelogeerd. In Berlijn heb ik heel veel gezien, geleerd en gelachen. Naar Spanje gaan was best spannend maar ook wel weer ontzettend leuk. Ook hier heb ik heel veel geleerd en gezien en we hebben het enorm gezellig gehad. Het klikte heel goed met mijn gastgezin en ik ga deze zomer weer op bezoek" - Myrthe uit 5 vwo 

Cambridge Engels vanaf de brugklas

Getalenteerde leerlingen in de onderbouw hebben de kans in drie jaar het diploma B2 First for Schools te halen. Dit certificaat wordt wereldwijd erkend als bewijs dat de leerling beschikt over B-2 niveau. Na dit programma in de onderbouw kunnen leerlingen ervoor kiezen om in de bovenbouw havo/atheneum/gymnasium verder te leren voor het C1 Advanced en/of C2 Proficiency examen.

 

Uitwisselingen

Tijdens een uitwisseling met een andere school in het buitenland verblijven leerlingen van het Martinuscollege enkele dagen in een gastgezin in het buitenland. Daar leren zij de taal, de omgeving en de cultuur beter kennen. De buitenlandse studenten verblijven op hun beurt ook in Nederland bij het gezin van de Martinusleerling.

Tijdens een individuele uitwisseling verblijven Martinus-leerlingen gedurende (een deel van) het schooljaar in het buitenland om daar hun lessen te volgen. Het Martinuscollege ontvangt ook regelmatig buitenlandse leerlingen die tijdelijk in Nederland zijn voor een uitwisseling. 

 

Spanje en Duitsland

Tijdens de uitwisseling wordt altijd tijd doorgebracht op de school in het betreffende land. Ook uitstapjes in de omgeving maken onderdeel uit van het programma. Aan deelname aan de uitwisselingen zijn altijd educatieve opdrachten verbonden. Op het Martinuscollege is op dit moment een internationale uitwisseling mogelijk met twee scholen voor voortgezet onderwijs in Duitsland en een school voor voortgezet onderwijs in Spanje.

 

Global Citizen School

Het Martinuscollege is een Global Citizen School en daarmee onderdeel van het Global Citizen Network. Door het lidmaatschap van dit netwerk kan de school de internationale activiteiten nog makkelijker versterken, verder professionaliseren en breder vorm geven.